ПРАЦЮЄМО НАД ПРОЕКТОМ



Наприкінці навчального року вже стало традиційним проведення ліцейського фестивалю «Комп’ютерних презентацій року».  Чому саме презентації? Майже кожний відкритий захід в ліцеї проходить в супроводі мультимедійних засобів. Це і відкриті уроки, виховні години, конкурси, фестивалі, семінари, педагогічні ради  і просто звичайні уроки. Разом з вчителями, вихователями роблять ці презентаційні матеріали і ліцеїсти, які у напруженому графіку тренувань, змагань, навчання знаходять час для реалізації власних творчих здібностей. І результат їх діяльності з кожним роком стає більш вагомим.



 
Положення
про ліцейський фестиваль
«Комп’ютерна презентація року»

І. Загальні положення
В сучасному інформаційному суспільстві важко досягнути успіху не лише без знань, але й без вмінь працювати творчо. Сьогодні можна почути про організацію та проведення різних презентацій: державного проекту, фільму, косметики, нового музичного альбому, книги, ідеї, навчального закладу тощо. Презентувати означає публічно представити результати роботи. Однак комп’ютерні презентації можуть виступати  у ролі супроводу виступу, для пояснення певного матеріалу, для навчання з різних предметів, а також у рекламі.
Комп’ютерна презентація – це набір слайдів, що можуть містити текст, зображення, графіки, малюнки, гіперпосилання. Якщо  досконало володіти комп’ютерної грамотністю, тоді створення комп’ютерної презентації можна перетворити на  гру, яка у навчальному процесі перетворюється у цікаву творчу діяльність ліцеїстів, головним завданням якої є  навчання майстерності досягати успіху. Тому спробуємо підвести підсумки учнівської діяльності та оцінити їх рівень досягнень шляхом проведення ліцейського фестивалю учнівської творчості.

Метою фестивалю є:
·        виявлення, відбір, стимулювання та підтримка творчо обдарованих ліцеїстів, які володіють комп’ютерної грамотністю і виконують комп’ютерні презентації  на високому рівні;
·        популяризація учнівської діяльності, яка спрямована на створення комп’ютерних презентацій для навчально-виховного процесу та подальший розвиток комп’ютерної культури у проектної діяльності.

Цієї мети передбачається досягти шляхом вирішення таких основних завдань:
1.               Проведення моніторингу учнівських робіт які створені у вигляді комп’ютерних презентацій з використанням офісного програмного продукту Microsoft PowerPoint.
2.               Виявлення кращих робіт, презентаційних моделей, нових дизайнерських форм і знахідок та нагородження кращих.
3.                Формування банку учнівських презентацій за розділами:
·                  Навчальні;
·                  Інформаційно-дослідницькі;
·                  Навчально-виховні;
·                  Проектні;
·                  Художньо-естетичні та інші.
4.               Поширення комп’ютерної грамотності та впровадження комп’ютерно-презентаційної культури, що містить планування, проектування, інформаційне наповнення, програму реалізацію, тестування, використання, удосконалення.
5.               Виявлення творчого рівня педагогічних працівників, щодо створення комп’ютерних презентацій та рівня співпраці викладачів, вихователів з ліцеїстами з питань активізації навчально-пошукової діяльності, ведення проектної діяльності, участі у навчально-виховному процесі..

ІІ. Порядок проведення.
1.     Для участі у фестивалі запрошуються всі ліцеїсти, які протягом навчального року створювали комп’ютерні презентації, супроводжували йми свій виступ, або представляли у вигляді навчального матеріалу для проведення уроку, або демонстрували у вигляді рекламного ролика та інше.
2.     Фестиваль проводиться у 3 тури:
·        І – моніторингове - відбирковий;
·        ІІ- експертно-оціночний;
·        ІІІ – номінаційне – презентаційний.
3.     На першому етапі проводиться моніторинг всіх робіт та відбір за загальними критеріями комп’ютерні продукти у вигляді презентаційних розробок, моделей та знахідок . Для проведення цього етапу залучаються викладачі та вихователі, які подають у електронному вигляді саму учнівську комп’ютерну презентацію та текстовий документ з описом основних етапів розробки презентації за визначеним зразком  (Додаток 1)
4.     На  другому етапі експертна комісія проводить оцінку за загальними критеріями оцінювання комп’ютерних презентацій (Додаток 2) та  проводить відбір за номінаціями:
·      Найактуальніша тема;
·      Найоригінальніша тема;
·      Найкраще розкриття теми;
·      Найкращій дизайн;
·      Найкраща анімація;
·      Найкращій супровід уроку;
·      Найкращий супровід виховної години;
·      Найкращий рекламний ролик;
5.     На третьому етапі проведення свята та нагородження переможців.
6.     Також для участі у ІІІ турі запрошуються викладачі і вихователі, яки активно використовують комп’ютерні навики для підготовки та проведення власних уроків та виховних заходів. Для цього необхідно надати матеріал у вигляді 2-3 слайдів, які на вашу думку є найбільш яскравими, повними за тематикою, мають певну анімаційну та об’єктну структуру, або звичайно цікаві для перегляду. Ці роботи будуть представлені у номінаціях:
·      Вчитель - учневі
·      Вихователь – вихованцю

ІІІ. Керівництво фестивалем
1.     Для організації та проведення фестивалю створюється організаційний комітет. В його складі : Жихарєва Тетяна Василівна, Усова Алла Анатоліївна, Пушка Софія Іванівна.
2.     Для відбору за номінаціями та оцінювання робіт створюється експертна комісія. Головою цієї комісії є заступник директор КОЛІФКСу Мазуркевич Тетяна Василівна, науковим експертом – Волик Галина Павлівна викладач біології, експерт з дизайну та оформлення – Корнейчук Олена Сергіївна вчитель з художньої культури; технічний експерт – вчитель інформатики Жихарєва Тетяна Василівна, незалежний експерт з питань розвитку молоді – Директор КОЛІФКСу Балясников Володимир Матвійович, незалежний експерт з питань культури виховання – бібліотекар Бабенко Тетяна Петрівна, незалежний експерт з питань соціального захисту – практикуючий психолог Безугольна Галина Володимирівна.

ІУ. Підведення підсумків та заохочення переможців конкурсу
1.     За результатами оцінювання експертної комісії оргкомітет  готує подання про нагородження лауреатів фестивалю за номінаціями.
2.     Нагородження у формі книжок з комп’ютерної грамотності  та дипломів відбудеться під час проведення ІІІ туру та оголошення рішення експертної комісії.



Підготували викладачі кафедри
природничо-математичних дисциплін: Жихарєва Т.В., Усова А.А