Смоляр Ірина Василівна



Смоляр Ірина Василівна --- вчитель історії та правознавства  1 категорії
Девіз вчителя  «Майстерність вчителя полягає в тому ,щоб розбудити любов до творчого мислення та здобуття знань».(Енштейн)
Тема «Формування громадянських компетенцій на уроках історії».
Результатом є навчально-виховні заходи та уроки на яких учні мають навчитися працювати в групах ,вислуховувати один одного ,поважати водночас право іншого на його точку зору, презентувати й узагальнювати набутий досвід.

Від громадянської позиції кожного з нас залежить сьогоднішнє і завтрашнє України(М.Грушевський). Виховання громадянина і патріота --- головна складова громадянського виховання . Сучасна епоха --- це зміни, інновації ,інтелект, глобалізація. Вона диктує свої умови життя ,пропагує свої цінності ,висуває нові вимоги до людини. Щоб іти в ногу з часом вчитель не може залишатися на старих позиціях і зупинятись на досягнутому.
Майбутнє України залежить передусім від особистих якостей нового покоління її громадян. Оскільки життя нинішнього суспільства є складним і багатогранним ,учень,щоб стати успішною людиною, має набути компетентності у різних  у сферах: політичній, економічній , духовній, соціальній тощо.
Під час навчання на уроках історії і правознавства в учня має бути сформований певний рівень готовності до дорослого життя ,що може забезпечити молодій людині здатність орієнтуватися у сучасному суспільстві ,швидко реагувати на запити часу ,ефективно та успішно самореалізуватися. Особливістю формування громадянських умінь є здатність учня свідомо застосовувати набуті знання ,вміння та навички для вирішення проблем власного життя, життя ,громади, держави і суспільства ,орієнтуючись на цінності громадянського суспільства.
Отже, результатом навчання учнів має стати сформованість громадянської компетентності ,тобто здатність учнів сприймати соціальні виклики й потреби і відповідати на них, якнайефективніше соціалізуватися в суспільстві, стати свідомим громадянином.